Concepció Bardolet Casas
Psiquiatra, Psicoterapeuta Familar Sistèmic

  +34 610080654

 

 QUÈ ÉS LA SUPERVISIÓ ?

"Quan trobem una solució molt sovint aquesta solució esdevé el nostre problema" (P. Watzlawick)

 

Hi ha algunes professions que  només poden subsistir per la presència de l'altre. Són aquelles professions en les que és necessari establir un vincle entre dues parts: la del professional i la de l'individu que requereix el servei.  Fem referència a  professions com la medicina, la psicologia, treballadors socials, educadors, ...

Moltes vegades el professional està en contacte amb les subjectivitats, la seva pròpia i la de l'altre, amb el dolor, el patiment i amb un malestar social cada vegada més clar. La tensió amb què es treballa pot portar-los a fractures internes (Síndrome d'Esgotament professional, Burnout, etc), amb greus conseqüències pel professional i la seva pràctica.

La SUPERVISIÓ ajuda a reflexionar i investigar un dels aspectes fonamentals d'aquelles professions en les que s'estableix una relació amb un altre humà .

En el marc de la supervisió es parla doncs de la subjectivitat  dels individus (que condiciona la seva malaltia , la terapèutica i el pronòstic) i la dels professionals (les insatisfaccions, l'angoixa, els temors, el cansament,...) i les eines que utilitza per la pròpia cura .

La supervisió és un procés i una relació que té l'objectiu de revisar el saber fer professional i els sentiments que l'acompanyen, assessorar als professionals que exerceixen pràctiques vinculades a la cura o l'ajuda a les persones.

 QUINS SÓN ELS OBJECTIUS PRINCIPALS ?

a)  Perseguir la reflexió i millora de l'activitat.   Generar un espai que afavoreixi la reflexió participativa del grup per aconseguir l'intercanvi i la producció de coneixement crític com a element essencial, Aquest objectiu permet aclarir i objectivar fets o accions professionals i aprendre des de la pròpia experiència, millorant la capacitat d'intervenció.

b) La resolució de conflictes.   La supervisió pot complir els objectius de detectar conflictes individuals, tan en l'equip com en l'organització, plantejar interrogants,i arrivar a construir un element generador de canvis.

c) La Promoció de la cura professional.   La supervisió busca promoure mecanismes d'autocura dels professionals. També intenta prevenir els riscos d'intervencions improvisades quan no es compta amb la formació tècnica necessària per a una actuació pertinent i oportuna. Com diu Barenblit, "...No hem de perdre de vista que el nostre treball és insalubre per essència i definició, ja que operem amb les ansietats".

 A  QUI S'ADREÇA LA NOSTRA SUPERVISIÓ ?

Poden participar els professionals que treballen en diferents serveis. Per això les persones que formen l'equip de supervisors són de professions diferents (psiquiatria, psicologia, infermeria, educació, ...)

Segons les diferents situacions, destaquem:

  1. Supervisió puntual de situacions, casos concrets 
  2. Supervisió didáctica d'un infermer/a, psicòleg/loga, metge resident en formació
  3. Supervisió didàctica d'un terapeuta en formació 
  4. Supervisió de professionals de l'educació, 
  5. Supervisió d'equips sanitaris, educatius, administració pública, recursos humans ...

Treballem en la confidencialitat absoluta, la privacitat. 

COM ES FA LA SUPERVISIÓ ?

El mètode és conversacional i pot ser:

 

QUÈ ÉS LA FORMACIÓ ?

 La  FORMACIÓ  consisteix en aprendre les tècniques terapèutiques i adquirir les habilitats necessàries per fer entrevistes i tractar la variabilitat de clients que busquen assistència. El terapeuta necesita una formació bàsica, sigui quina sigui la seva filosofia. No hi ha una manera correcta de ver teràpia, solament hi ha maneres diferents. Guiar el terapeuta i ayudar-el a vèncer les complexitats d'un cas. En la teràpia, l'instrument de canvi és el propi terapeuta.
conbic proposa una formació en Teràpia Familiar Sistèmic.
 

EQUIP DE SUPERVISORS

 

Pot Contactar per:

 610080654

  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.   

 

 

SENSE CAP MENA DE COMPROMÍS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doctoralia

Dra. Concepció Bardolet Casas en Doctoralia

 

 

 

 

Consulta on-line